Snažna protiv menstrualnih tegoba, njeguje kožu i jača kosu – Sve za zdravlje

3 Min Read

Kada pomislite na ljekovite biljke sigurno vam prvo na pamet padne kamilica. Ona je u našim krajevima široko rasprostranjena biljka, a njen čaj je svakako jedan od omiljenijih napitaka.

Ljekovito djelovanje kamilice:

Primjena kamilice je široka, od brige za ljepotu pa do ozbiljnijih tegoba.

Kamilica je odličan lijek za:

Copy
  • protiv grčeva
  • protiv menstrualnih bolova
  • opušta mišiće
  • njeguje problematičnu kožu
  • poboljšava funkciju jetre
  • jača kosu.

Kupke s kamilicom jačaju kosu, sprječavaju njezino ispadanje, daju joj svjetliju boju i lijep zlatni sjaj. Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato nemojte čupati kamilicu u svojem vrtu, nego je radije posadite.

Donosimo vam nekoliko odličnih recepata od kamilice:

Čaj od kamilice

U šalicu stavite 1 – 2 pune jušne žlice cvijeta kamilice i prelijte ih s 2,5 dl ključale vode, brzo promiješajte, poklopite i ostavite da stoji najmanje pola sata. Nakon toga procijedite i popijte.

Kamilica se nikad ne smije kuhati već samo popariti (preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji). Rijetka je, ali moguća alergija na kamilicu, pogotovo ako je osoba već alergična na neku od biljaka iz porodice glavočika.

Poznati travar Maurice Mességué savjetuje izbjegavati kamilicu ako se uzimaju druga sredstva na bazi oraha i kininovca. Također nemojte uzimati kamilicu ako koristite homeopatske lijekove, jer kamilica blokira njihovu apsorpciju.

Inače se može piti svakodnevno, jer nema nuspojava. Čaj od kamilice se preporučuje osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva, bolesti mjehura, menstrualnih bolova, proljeva, bolova u crijevima.

Oblozi od kamilice

Preko jedne pune žlice kamilice prelijte 1/4 litre kipuće vode, ostavite kratko da odstoji, procijedite i od toga napravite tople obloge. Oblozi od kamilice koriste se za snižavanje temperature, kod podočnjaka i infekcija oka te za brže zarastanje rana.

Kupka od kamilice

100 grama kamilice prelijte litrom ključale vode. Procijedite i razrijedite s 30 litara tople vode. Ova kupka je odlična za zatvor, upalu mjehura, želučane probleme i hemeroide.

Ulje od kamilice

Posudu od 1L nаpunite cvjetovima kаmilice i prelijte s 1L kvalitetnog baznog ulja (naprimjer maslinovog). Ostavite da stoji dva tjedna, a zatim procijedite u staklenu bocu, zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Ulje se može koristiti duže vremenа – nemа ogrаničenjа u dužini terаpije.

Ulje od kаmilice odlično djeluje kod reume, bolovа u zglobovimа i temperature. Zbog umirujućeg djelovanja preporučuje se i kod bronhitisа i аstme. Ovim uljem mogu se tretirаti promjene nа koži poput upаlа i аlergijа. Pomaže i kod bubuljicа i akni.

Kamilicu s pravom nazivaju kraljicom ljekovitih biljaka.

Spremite i vi neki od ovih kvalitetnih recepata od kamilice!

Uživajte.

Izvor: e-dijaspora.info

Copy
Share this Article
Leave a comment