Pomelo voće – za šta je dobro i kako se jede?

4 Min Read
Fresh red whole and half pomelo fruit

Magična svojstva citrusa – svježi vitamini, blagotvorno dejstvo na kožu i kosu, jačanje imunog sistema… svi znamo za benefite citrusa! Jedam od članova ove velike porodice je i voće pomelo koje je manje poznato i manje popularno kod nas…

Pomelo je posebna vrsta citrusa iz Južne Azije, a spada u jednu od nakrupnijih vrsta citrusa. Prosječna veličina jednog ploda je od jednog do dva kilograma! Gornj sloj ovog voća je mekan i debeo, ali lako se ljušti; unutrašnjost može da bude od žute do roza boje. Pun je vitamina C, vitamina B i beta karotena, botat je folnom kiselinom pa se preporučuje trudnicama!
Deset ljekovitih svojstava pomela
Pomelo je bogat bioflavonoidima, koji se bore protiv ćelija raka (u dojci, crijevima i pankreasu) te uklanjaju višak estrogena. Pulpa i kora sadrže antioskidante koji pomažu tijelu da se bori s mnogim bolestima.

Snižava nivo holesterola, adrži mnogo kalijuma koji igra značajnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Zahvaljujući pektinu, sok od pomela pomaže u čišćenju naslaga iz arterija, što je važno za osobe koje boluju od hipertenzije.

Jedna čaša pomelo soka dnevno, štiti imunitet. Jedna voćka ispunjava čak 600% od dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Vitamin C se ponaša kao antioksidant, te povećava broj belih krvnih zrnaca i sprečava štetu na organima. Takođe, sprečava prehladu, kašalj i druge slične bakterijske i virusne infekcije.

Copy

Pomelo je bogat nutrijentima koja tope masti, pa upija i smanjuje skrob i šećer u organizmu. Ovo vremenom daje rezultat u vidu mršavljenja, bez štetnih nuspojava. Enzim koji se nalazi u ovom voću, karnitin pamitoil-transferars, je zadužen za sagorevanje masti. Ovaj enzim vam pomaže da smršate.

Bogat vitaminom C, pomelo pomaže da se izborite sa umorom koji je tako čest tokom trudnoće. On smanjuje rast bakterija u urinarnom traktu. Kalijum iz pomela pomaže u zatezanju mišića.

Jača povrijeđenu kožu i ubrzava oporavak. Zato se savjetuje da ga uzimate ukoliko ste išli na operaciju.

Pomelo je pun kolagena, koji jača zube i desni. Osim toga, ovo je najbolje voće za smanjenje lošeg zadaha.

Ovo sočno voće bogato vlaknima pomaže u održavanju rada crijeva i kod zatvora. Pomelo se preporučuje svima koji imaju problema sa varenjem.

Uključivanje soka u redovnu ishranu pomoći će varenje. Zbog mnogo vlakana, on pomaže kod zatvora i dijareje. Jedna voćka sadrži 25% dnevnih potreba organizma za vlaknima.

Ekstrakt iz kore pomela može izliječiti poremećaj metabolizma, izazvan masnom hranom. Metabolički sindrom je jedan od glavnih briga za ljude koji žive u razvijenim zemljama i državama u razvoju, a ovo voće se može koristiti kao lijek
Savjet plus:
1,5-2 šolje je optimalna količina, za normalnu ishranu. Prekomjerno unošenje ovog voća može izazvati zdravstvene komplikacije kao što su zatvor, formiranje kamena u bubregu, i slično. Osobe koje uzimaju lijekove trebalo bi da razgovaraju sa svojim ljekarom prije nego što počnu da jedu pomelo. Ovo voće može blokirati neke enzime u crijevima koji su neophodni za upijanje određenih lijekova. Pogotovo ako uzimate lijekove i jedete više pomela nego što bi trebalo, može vam nastati haos u organizmu. Ponekad i mala količina može da bude štetna. Neki od lijekova koji mogu izazvati nuspojave u kombinaciji sa pomelom su benzosi, statini, kalcijum antagonisti, antidepresivi.

Preuzeto sa: ljepotaizdravlje.ba

Copy
Share this Article