PIJETE PRVU KAFU ČIM OTVORITE OČI? To je velika greška koja pravi problem sa hormonima, zbog nje ste NERVOZNI cijeli dan

2 Min Read

Kafa je sastavni deo našeg jutra, ali ako je pijete u pogrešno vreme, dobijate kontraefekat!

Većina nas ustane iz kreveta i ne može da zamisli jutro bez prve šoljice kafe. Često kažemo da pre nje “nismo ni za šta”, jedva da razgovaramo a teško nam je i da se skoncentrišemo dok obavljamo najobičnije aktivnosti, kao što je pranje zuba.

kafa

Ali, znate li da postoji trenutak kada šoljica kafe daje najbolje dejstvo? Nije svejedno kada ćete je popiti, postoji tačna “satnica”, kažu stručnjaci.

Copy

Nutricionistkinja Trejsi Lokvud Bekerman objasnila je da će se kofein, aktivni sastojak kafe koji nas budi, čini da osetimo nalet energije i fokusira nas, u organizmu boriti za prevlast sa hormonom kortizolom.

Ovaj hormon ima svoje prirodne uspone i padove, ali je često povišen kod ljudi koji su pod stresom. Važan je naročito ujutru, kada će prirodno “skočiti” zajedno sa adrenalinom, da bi telo dobilo sve potrebne signale za buđenje i pripremu za sve što novi dan nosi sa sobom.

“Ako odmah popijete kafu, jedna od ove dve supstance će nadvladati drugu i dobićete jedan, umesto dva naleta energije. Nauka može da objasni kako da se kortizol i kofein ne sudare u krvotoku, što će dovesti do nervoze pa čak i drhtavice, umesto do željenog efekta prijatnog buđenja i energije”, objasnila je nutricionistkinja.

“Suština je, morate da sačekate da jutarnji nalet kortizola opadne, pre nego što unesete kofein. Oko 30, do 45 minuta nakon buđenja, nivo kortizola je najviši. Zato je dobro sačekati najmanje sat vremena posle buđenja i tek tada popiti kafu. Kortizol i kofein neće dovesti do neželjenih dejstava, a bićete duže skoncentrisani i imaćete više energije”, objasnila je ona.

Izvor:Mondo

Copy
Share this Article