Očistite sluz iz pluća sa ovim ukusnim kućnim lijekom

2 Min Read

Iako je ponekad doživljavamo običnom, mrkva je zapravo kraljica povrća – niskokalorična, a superhranjiva i ljekovita.

Zbog obilja karotenoida odnosno vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, mrkva je tradicionalno poznata kao hrana za vid, no odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad mokraćnog i probavnog sustava.

Vitamin A pridonosi i zdravlju pluća, pa je mrkva melem za dišne tegobe – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme…

Prvi recept:

Copy

Sirup od mrkve tradicionalni je prirodni lijek protiv kašlja. Donosimo dvije varijante recepta za sirup koji se preporučuje uzimati u količini od 3 do 4 čajne žličice na dan.

Potrebno vam je 2,5 dcl svježeg soka od mrkve pripravljenog u sokovniku, 2 kašike meda, malo vode. Nakratko prokuhajte sok od mrkve zajedno s medom i vodom uz stalno miješanje.

Drugi recept:

Pripremite 1/2 kg mrkve i 4 kašike meda. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da mrkva bude prekrivena. Nakratko prokuhajte dok mrkva ne omekša.

Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuhala mrkva pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmiješajte s pasiranom mrkvom. Svakako uživajte u svježe pripravljenom soku od mrkve.
Takođe ga možete miješati s drugim povrtnim i voćnim sokovima.

Uživajte!

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Copy
Share this Article
Leave a comment