Zdravlje

Ljekoviti sirup koji JAČA KOSTI i uveliko poboljšava krvnu sliku

Biljka kupina slatka je i zdrava prirodna poslastica. Hranljive materije koje ona sadrži veoma su značajne za naš organizam. Prije svega, one obiluju antioksidansima koji kompletno čiste organizam od toksina. Kroz ove bobice, unosimo i značajne količine drugih minerala.

Tako našem tijelu dajemo gvožđe, kalijum i magnezijum, koji su pravi dar prirode sakriven u kupinama. Osim njih, one su bogate vitaminom C i E, koji im daju sladak i blago kiselkast ukus. On će okrijepiti vaše tijelo, ojačati imunitet i preventivno djelovati kod različitih bolesti.

Evo zbog čega je sirup od kupine tako dobar za zdravlje

  • Odličan za krvnu sliku i srce

Jedna čaša ovog soka sadrži skoro 700 mg kalijuma. To je fenomenalan prirodni lek za kompletan kardiovaskularni sistem. Naročito je preporučljivo piti sok od kupine za anemiju, jer se i pored kalijuma u njemu nalazi gvožđe.

Copy
  • Jača imunitet bolje od suplemenata

Ono što je odbrambenom sistemu vašeg organizma preko potrebno jesu folati. U pitanju je vitamin B9, koji se teško pronalazi u većim količinama kada su namirnice u pitanju. Međutim, ovo voće je prepuno ove preko potrebne materije. Čak 108 mikrogramafolata nalazi se u jednoj čaši.

  • Čisti organizam od toksina

Ovo ukusno voće sadrži velike količine antocijana, jakog prirodnog antioksidansa. Zanimljivo je kako upravo on daje tim bobicama karakterističnu tamnu boju. Stoga se može koristiti kupinov sirup za detoksikaciju celog organizma, što će sprečiti pojavu brojnih oboljenja.

Vitamin C je takođe zastupljen i to celih 90 mg u 2 dl ovog napitka, što praktično predstavlja 100 posto dnevnih potreba! Pomoći će u saniranju upala, ali sačuvaće i elastičnost kože, tetiva i krvnih sudova.

  • Ublažava bol i smanjuje obilne menstruacije

Kupine su prirodni saveznik svih žena, naročito kad su problemi tokom ciklusa. Tada se često mogu javiti bolovi i grčevi koji su zaista neprijatni, a neretko i jaka krvarenja. Ukoliko pijete ovaj napitak lišićete sebe tih pojava, jer on povoljno utiče na krv, kao i na samu matericu.

  • Eliminiše dijareju i opstipaciju

Sok od kupina je neprikosnoven u rešavanju problema rada creva. Veoma brzo hidrira ceo organizam i reguliše rad digestivnog trakta, a već nakon jedne čaše ovog napitka osetićete poboljšanje. Osim toga, efikasan je i protiv zatvora, kao i nadutosti donjeg dela stomaka

  • Jača kosti i sprečava osteoporozu

Već smo spomenuli da ovo voće sadrži kalcijum, a poznato je kako je u pitanju mineral koji je preko potreban za rast, razvoj i čuvanje koštanog tkiva. Sa sigurnošću možemo reći kako je ovaj napitak među najboljim domaćim lekovima za ovu namenu. Stoga, slobodno pijte sok od kupine za zdravlje kostiju i izbeći ćete osteoporozu, a ako ste pretrpeli lom, pomoćiće vam u bržem zaceljenju.

Recept za sirup od kupine bez šećera:

Potrebni su vam idući sastojci:

  • 5 kg svježeg voća
  • morska so

Upute za pripremu recepta:

Način kako se priprema prirodni sok od kupina bez šećera je nešto drugačiji. Trebat će vam malo više pažnje i strpljenja. Stoga se savjetuje priprema u sokovniku na pari. Voće očistite, pa ga ubacite u cjediljku od aparata i pospite sa malo morske soli (na vrh kašičice). Vodu dovedite do tačke vrijenja i nakon toga jednostavno prespite sirup od kupine u staklene boce.

Odmah ih dobro zatvorite i zamotajte u krpe kako bi što duže sačuvale toplotu. Ovo je vjerovatno najbolji način pripreme, jer se čuvaju svi vitamini i minerali. Tajna je u samom pripremanju napitka na pari, pa temperatura ne prelazi 80 stepeni.

Izvor: stvarukusa.rs

Copy

Related Articles

Odgovori

Close
Close