Jednostavan savjet da vaše predivne MUŠKATLE cvjetaju sve do kasne jeseni

3 Min Read

Muškatle su jedna od najljepših vrsta cvijeća na našim prostorima.
Veliku popularnost duguju lakom održavanju i jeftinoj cijeni, a prije svega raskošnoj ljepoti cvijeta.

Saksije sa muškatlama najljepši su ukras svake bašte ili balkona, a da li ste znali da mogu da cvjetaju do kasne jeseni?

Evo kako ćete to postići.

Ukoliko biljka nema dovoljno joda, razvijat će se usporeno i biti podložnija bolestima. Takođe, jod u biljkama reguliše protok vode i razmenu kiseonika i čini ih otpornijim. Kod biljaka koje cvjetaju produžava vrijeme cvjetanja, ali ga možete koristiti i kod drugih biljaka, kao i za zalivanje povrća u bašti.

Copy

Takođe, od proljeća do jeseni muškatle je dobro dva puta mjesečno zalivati vodom u kojoj se nalazi prihrana za biljke na bazi fosfora, i to je dobro za podsticanje cvjetanja.

Obezbijediti muškatlama dovoljno joda veoma je lako – stavite kap farmaceutskog joda u litar vode, a potom sipajte 50 ml te vode s jodom uz unutrašnje ivice svake saksije. Pazite da ne pretjerate jer možete da oštetite korijen i pripazite da ga ne koristite sa proizvodima za biljke u kojima već ima joda jer će doza biti prevelika.

Još jedan trik za bujanje muškatli

Neki ljudi ove biljke povremeno (jednom nedjeljno) zaliju mlijekom jer i to pogoduje dobrom cvjetanju, ali i jačanju muškatli i boljoj apsorpciji hranljivih materija iz zemlje. Mlijeko sadrži potrebne minerale kao što su kalijum, kalcijum, fosfor i magnezijum.

Ovo divno cvijeće voli sunce, pa ga držite na južnoj strani balkona ili dvorišta.

Pazite kako ih presađujete jer im korjen ne podnosi previše vlage pa je bitno da je drenaža u zemlji dobra, a to ćete postići, na primer, mešanjem zemlje sa kamenčićima i stavljanjem sloja granula za drenažu na dno saksije.

Kada se na listovima pojave crvenkasti rubovi, to je znak da je muškatli hladno. To se najčešće događa kada je danju jako toplo, ali noći su hladne. U tom slučaju nije loše biljku noću staviti na toplije mjesto pa je ujutro opet izvaditi, i tako dok noći ne postanu toplije.

Prema nekim istraživanjima, muškatle je dobro imati i unutar kuće jer njen miris ublažava glavobolju i pomaže kod nesanice.

Zasadite je i vi.

Izvor: stil.kurir.rs

Copy
Share this Article
Leave a comment