Uncategorized

BOLE VAS NOGE UVEČE? NIJE DOBRO! Ako imate još jedan od ovih 6 simptoma, hirurg kaže – HITNO kod ljekara!

Proširene vene i varikoza ne daju uvijek jasno prepoznatljive simptome, ali ako imate najmanje dva sa ovog spiska, javite se ljekaru!

Zapaljenske bolesti vena kao što je varikoza pogađaju veliki broj ljudi, a imaju simptome koji nekada i nisu vidljivi golim okom.

Stručnjaci navode da problem s venama nastaje kada ovi krvni sudovi, koji krv bez kiseonika vraćaju nazad u srce, postaju upaljeni i zidovi im se oštećuju. Krv se onda nagomilava i izaziva oticanje i druge probleme. Proširene vene često se pogrešno smatraju problemom starijih osoba, a mogu pogoditi i zdrave i mlade ljude. Postoje faktori rizika, kao što su posao koji podrazumeva da stojite više sati dnevno, i bolesti su malo podložnije žene od muškaraca.

Vaskularni hirurg dr Ed Sidezo objasnio je koji su simptomi varikoze na venama.

Copy

Vidljive vene, naročito na nogama. Postaće izraženije i primijetićete varikozu, ispupčenja na površini kože i promene u boji.

Upala vena ne podrazumijeva samo oštećenje njihovih zidova, već može skrivati i trombozu koja se prepoznaje po crvenilu kože i tvrdim “grudvicama”pod površinom kože. Tromboza može biti vrlo opasna i ako primetite ove promjene idite kod ljekara.

Varikozne vene su mnogo bliže površini kože zbog čega će i krvarenje pri bezazlenim povredama biti izraženije. Vena i krvotok su blizu istanjenog površinskog sloja i upinju u njega zbog čega će i ogrebotine i modrice možda krvariti.

Promjene na koži, posebno na članku i listu, trebalo bi da budu pregledane. Postoje dvije vrste promjena, koža može izgledati tvrđe i suhlje, pa se mogu pojaviti i sitne pukotine. Druga vrsta promjene je kada koža izgleda sve sjajnije jer se istanjuje.

Moguća je pojava i čireva koji su bolni, neprijatni i ne izgledaju lepo pa većina upravo zbog njih najbrže ode kod lekara.

Osjećaj težine i bolovi u nogama, posebno krajem dana, znak su da bi trebalo da posetite lekara. Ovaj simptom javlja se i bez vidljivih promjena na koži.

Ako imate dva simptoma sa ovog spiska – težinu i bolove i neku od promena na površini kože, najbolje je da se konsultujete sa ljekarom jer je moguće da vam je potreban pregled specijaliste za vene.

(MONDO)

Copy

Related Articles

Check Also

Close
Close
Close